Nekhernia operatie uitgelicht
Dokter Abu Saris is binnen Park Medisch Centrum dé nekhernia expert. Regelmatig zal hij een onderdeel van de nekhernia operatie hier uitlichten.
Voor een spoedig herstel na een nekhernia operatie deelt dokter Abu Saris een aantal tips met ons. Eerder besproken onderwerpen zijn de voorbereiding op de nekhernia operatie en de diagnostiek voor een nekhernia operatie.
Binnenkort volgen onderwerpen als hoe ziet de operatiekamer eruit, de tech neck, en hoe uw verblijf bij ons eruit ziet.
Een operatie voor een nekhernia is vaak noodzakelijk om de pijn en beperkingen door zenuw- of ruggenmergsbeknelling te verlichten. Een grondige voorbereiding is cruciaal voor een soepele operatie en optimaal herstel. Dit omvat een uitgebreid gesprek met de arts over de operatie, mogelijke risico’s, en noodzakelijke medische tests zoals bloedonderzoek, ECG, en MRI of CT-scans. Daarnaast zijn praktische maatregelen, zoals het regelen van hulp thuis en het gebruik van pijnmedicatie voorafgaand aan de operatie, essentieel. Ook emotionele ondersteuning door familie en/of vrienden en het naleven van instructies van de anesthesioloog dragen bij aan een succesvolle operatie en herstel.
Hoewel de operatietechnieken die wij tegenwoordig gebruiken het operatieve trauma tot een minimum reduceren, blijft de operatie aan een nekhernia toch een vrij uitgebreide operatie. Dit in één van de belangrijkste en kwetsbaarste gebieden van het lichaam. Het herstel na een nekoperatie kan een uitdaging zijn, maar er zijn verschillende stappen die u kunt nemen om het herstelproces te bespoedigen en het zo comfortabel mogelijk te maken. Belangrijk hierbij is altijd goed naar uw lichaam te luisteren. Iedereen is uniek en de onderstaande tips gelden meer als leidraad dan vaste regels
Hier onder volgen enkele tips:
1. Volg de instructies van uw arts
Luister goed naar de instructies van uw chirurg, verpleegkundig team en de fysiotherapie met betrekking tot rust, activiteitenniveau, te vermijden activiteiten/bewegingen en medicatie.
2. Neem voldoende rust
Rust is essentieel voor een snel herstel. Zorg ervoor dat u voldoende slaapt en neem regelmatig pauzes gedurende de dag. Dit betekent overigens niet dat u helemaal niks mag doen. Luister ook hier goed naar uw lichaam.
3. Beweging en mobilisatie
Hoewel rust belangrijk is, is het ook cruciaal om vroeg te beginnen met lichte beweging en mobilisatie om stijfheid te voorkomen. Deze stijfheid kan leiden tot pijn in de nek, schouders en schouderbladen. Volg hierbij de adviezen van uw arts of fysiotherapeut. De nek bevat een heleboel spieren die verbonden zijn met o.a. het hoofd, de schouders en schouderbladen. Het is daarom belangrijk om eigenlijk direct na de operatie al te beginnen met onbelaste bewegingen van hoofd en nek. U mag elke beweging van het hoofd en nek (zolang dit rustig en op geleide van de pijn gebeurt) maken. Vermijd abrupte bewegingen, zwaar tillen, te lang gebruik van smartphone of tablet en te lang zitten. Afwisseling van houding en voldoende rust tussen door is van wezenlijk belang. Wij adviseren om de eerste weken na de operatie geen zwaar huishoudelijk werk te doen (boodschappen, stofzuigen, was ophangen etc.)
4. Pijnbestrijding
Neem pijnmedicatie zoals voorgeschreven door uw arts om ongemak te verminderen. Zorg ervoor dat u de medicatie op tijd inneemt volgens de voorgeschreven dosering. Het is aan te raden om de eerste 2-3 weken de pijnmedicatie ook te nemen indien de pijn meevalt. Dit omdat de pijnmedicatie ook de zwelling van het geopereerde gebied verminderd
5. Goede voeding
Eet een gezond en uitgebalanceerd dieet om u lichaam te voorzien van de voedingsstoffen die het nodig heeft voor een snel herstel. Dit kan helpen bij het bevorderen van genezing en het versterken van je immuunsysteem. Eiwitrijke voeding en een gevarieerd dieet met voldoende groente en vezels. Probeer het gebruik van bewerkte voedingsmiddelen te beperken. Deze bevatten vaak veel suikers en zout, welke de wondgenezing kunnen vertragen en ontstekingen veroorzaken
6. Hydratatie
Blijf goed gehydrateerd door voldoende water te drinken. Dit is vooral belangrijk als u pijnstillers gebruikt, aangezien deze uitdroging kunnen veroorzaken.
7. Vermijd activiteiten die de nek belasten
Probeer gedurende de eerste weken na de operatie activiteiten te vermijden die spanning op je nek kunnen veroorzaken, zoals tillen, buigen of plotselinge bewegingen maken. Hier moet ook het gebruik van smartphone of tablet nog eens benoemd worden. De “buikstaar-houding” is erg belastend voor de nek.
8. Gebruik hulpmiddelen
Maak gebruik van hulpmiddelen zoals kussens of nekondersteuners om comfortabel te liggen en uw nek te ondersteunen tijdens het herstel. U mag na de operatie in bed liggen zoals u dat gewend bent of het fijnst vindt. Buik-, zij-, of rugligging maakt dus niet uit.
9. Wees geduldig
Herstel kan tijd kosten, dus wees geduldig en geef uw lichaam de tijd die het nodig heeft om te genezen. Forceer uzelf niet te snel terug te gaan naar uw normale activiteiten.
10. Wond genezing
De wond wordt gelijmd met een soort van “huidlijm”. Hierdoor hoeven er geen hechtingen te worden verwijderd en de genezende huid is altijd zichtbaar. Bovendien geeft dit het mooiste cosmetische resultaat. Met de huidlijm mag u gewoon douchen, als u maar niet over de wond wrijft. Wees ook voorzichten met het afdrogen (deppen mag wel) en met scheren van het gebied. Gebruik geen wond-/ littekenzalf. Wees de eerste zes weken voorzichtig met de volle zon en ga de eerste zes weken niet onder de zonnebank.
Onthoud dat elk lichaam en dus herstelproces uniek is, dus raadpleeg ons, bij twijfel, gerust voor advies dat specifiek is voor uw situatie.
Diagnostiek voor een nekhernia operatie
De diagnose van een nekhernia is een cruciale eerste stap in het behandelproces en vormt de basis voor het bepalen van de meest geschikte behandeloptie, waaronder een operatie. De diagnostiek omvat een combinatie van anamnese, klinische beoordeling, beeldvormende onderzoeken en soms aanvullende tests om de aard en ernst van de klachten te bepalen.
Lichamelijk Onderzoek en symptomen
Het proces begint vaak met een grondig lichamelijk onderzoek door een neuroloog of neurochirurg, waarbij de symptomen worden geëvalueerd en neurologische tests worden uitgevoerd om de mate van zenuwbeknelling te beoordelen. Typische symptomen van een nekhernia zijn onder meer vanuit de nek uitstralende pijn naar de arm(en), tintelingen, gevoelloosheid en mogelijk spierzwakte. Soms kan er sprake zijn van een onzeker gevoel in de benen en loopstoornissen.
Beeldvormende onderzoeken: MRI-scan
Aanvullend op het klinisch onderzoek worden beeldvormende onderzoeken uitgevoerd, zoals een MRI-scan of een CT-scan van de cervicale wervelkolom. Deze scans bieden gedetailleerde beelden van de wervelkolom en kunnen de aanwezigheid, locatie en omvang van de hernia nauwkeurig vaststellen. Een MRI is vaak de voorkeursmethode omdat het gedetailleerde informatie geeft over de zachte weefsels, inclusief de zenuwwortels die mogelijk bekneld zijn. Een MRI-scan maakt gebruik van magnetische velden en geeft dus geen stralenbelasting voor het lichaam. Het is wel van belang om het tijdens het gesprek met uw arts aan te geven als u metalen implantaten, een pacemaker of andere elektrische implantaten heeft.
Beeldvormende onderzoeken: CT-scan
Bij een CT-scan worden er Röntgenstralen gebruikt. Het is van belang om de blootstelling aan Röntgenstralen te beperken. Daarom zal het gebruik van een CT-scan worden beperkt tot specifieke gevallen, bijvoorbeeld als er een gedetailleerd beeld van het skelet moet worden verkregen of als door implantaten een MRI niet goed mogelijk is.
Aanvullende tests
In sommige gevallen kan aanvullend onderzoek nodig zijn, zoals elektromyografie (EMG) of een wortelblokkade. Soms is het niet duidelijk welke afwijking in de beeldvorming de klachten veroorzaakt. Deze tests kunnen helpen bij het lokaliseren van de bron van de symptomen en het bepalen van de geschikte behandeloptie.
Doel diagnostische aanpak
Het doel van deze uitgebreide diagnostische aanpak is om een volledig beeld te krijgen van de aard en ernst van de nekhernia, evenals eventuele bijkomende factoren die van invloed kunnen zijn op het behandelplan. Op basis van deze bevindingen kan de behandelend arts samen met de patiënt beslissen of een operatie de meest geschikte optie is en zo ja, welke chirurgische benadering het meest geschikt is.Een nauwkeurige diagnose is van cruciaal belang voor het plannen van een operatie aan een nekhernia. Door middel van een combinatie van klinisch onderzoek en beeldvormende onderzoeken kunnen artsen een goed geïnformeerde beslissing nemen over de beste behandeloptie om de symptomen te verlichten en het herstel te bevorderen.
Voorbereiding op een nekhernia operatie
Een operatie voor een nekhernia kan een ingrijpende maar vaak noodzakelijke stap zijn om de pijn en beperkingen veroorzaakt door de zenuw- of ruggenmergsbeknelling te verlichten. Een grondige voorbereiding is essentieel om ervoor te zorgen dat de operatie soepel verloopt en het herstelproces zo optimaal mogelijk is.
Consult met de Behandelend Arts
Allereerst is uiteraard een uitgebreid gesprek met de behandelend arts noodzakelijk. Tijdens dit consult zal de arts de details van de operatie uitleggen, inclusief mogelijke risico’s en complicaties. Het is belangrijk om eventuele vragen of zorgen tijdens dit gesprek aan te kaarten, zodat u volledig geïnformeerd bent en weloverwogen beslissingen kunt nemen. Blijft u niet met vragen zitten. U kunt ook na het consult altijd nog eens contact met ons opnemen.
Medische Tests en Onderzoeken
Voorafgaand aan de operatie is het soms nodig om verschillende medische tests en onderzoeken uit te voeren om de gezondheidstoestand van de patiënt te beoordelen. Soms moeten er gegevens van andere artsen of ziekenhuizen worden opgevraagd. Deze kunnen onder meer bloedonderzoek, een elektrocardiogram (ECG) en beeldvormende scans zoals een MRI of CT-scan omvatten. Deze tests helpen de chirurg en de anesthesioloog om een beter beeld te krijgen van de specifieke kenmerken uw als individuele patiënt, van de nekhernia en eventuele bijkomende gezondheidsproblemen te identificeren. Dit om tijdens, maar ook na de operatie de goede en veilige zorg te kunnen bieden. Soms moeten er voor de operatie aanpassingen worden gedaan aan de medicatie, zoals bijvoorbeeld het stoppen van de bloedverdunners.
Instructies van de Anesthesioloog
Daarnaast zal de anesthesioloog u instructies geven met betrekking tot het nuchter zijn voor de operatie. Het is belangrijk om deze instructies nauwkeurig op te volgen om complicaties tijdens de operatie te voorkomen.
Pijnmedicatie Voorafgaand aan de Operatie
De waarde van het gebruik van pijnmedicatie voor de operatie wordt vaak onderschat. Pijn, zeker langdurige pijn kan tot veel stress leiden. Dit kan op den duur ook tot een verzwakking van uw lichamelijke gesteldheid leiden. Indien u ’s nachts niet goed kunt slapen door de pijn, zal dit tot een verzwakking van uw conditie leiden. Het is van groot beland om zo fit mogelijk aan een operatie te beginnen. Zo zal uw lichaam de belasting van de operatie beter kunnen opvangen en zal het herstel vlotter en makkelijker verlopen. Daarom is het gebruik van pijnstilling vóór de operatie van groot belang.
Praktische Voorzorgsmaatregelen voor Herstel
Naast de medische voorbereiding is het ook essentieel om praktische voorzorgsmaatregelen te treffen voor het herstel na de operatie. Dit kan het regelen van hulp thuis omvatten, zoals assistentie bij dagelijkse taken zoals de boodschappen, het huishouden enzovoort. Uw hoeft na de operatie geen bed in de kamer te hebben. Ook als u op een bovenverdieping slaapt hoeft dit niet. U mag en kunt gewoon traplopen na de operatie. Dit zal de fysiotherapeut na de operatie ook met u oefenen.
Emotionele Ondersteuning
Tot slot is het belangrijk om emotionele ondersteuning te zoeken indien nodig. Een operatie kan angst en stress veroorzaken, dus het is essentieel om met vrienden, familie te praten om deze gevoelens te uiten en te verwerken. Zo kunnen zij u ook beter begrijpen en ondersteunen.
Kortom, een grondige voorbereiding is belangrijk voor een succesvolle operatie aan een nekhernia en voor een goede herstelperiode na de operatie. Door samen te werken met ons medische team, de nodige tests te ondergaan, praktische voorzorgsmaatregelen te treffen, fit te blijven en emotionele ondersteuning te zoeken, kunt u het beste uit uw operatie en herstel halen.
Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?
Neurochirurgie: Een verwijzing van uw behandelend neuroloog (uw huisarts is helaas niet voldoende). Tevens een recente MRI scan van uw lage rug, deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden.
Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.
Uw behandeling wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!
Onze neurochirurgen
Cervicale hernia
PTED,
Vasculair en spinaal
Lage rug hernia en lumbale kanaal vernauwingen
PTED
Wervelkolomchirurgie
PTED
Wervelkolom
chirurgie
Wervelkolom
chirurgie