Nekhernia FAQ – Veel gestelde vragen
De nekhernia, ofwel cervicale hernia, komt net als de lumbale of rughernia vaak voor. Er zijn wel een aantal verschillen te noemen. Het belangrijkste verschil is dat bij de rughernia een zenuw wordt bekneld en bij de nekhernia kan naast een zenuw ook het ruggenmerg worden bekneld. In dit geval spreken wij van cervicale stenose of een vernauwing in het wervelkanaal van de nek of kortweg een stenose in de nek.
Dokter Abu Saris is binnen Park Medisch Centrum dé nekhernia expert. Bekijk hieronder de veel gestelde vragen uit de praktijk van dokter Abu Saris. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact met ons op.
1. Hoe ontstaat een hernia?
In het overgrote deel van gevallen ontstaan hernia’s door de slijtage als gevolg van de belasting waaraan de wervelkolom onderhevig is. Een aantal factoren kunnen de slijtage doen versnellen:– Roken
– Overmatige belasting
– Verkeerde houding (zittend beroep, smartphone, tablet)
2. Wat zijn de typische klachten van een nekhernia?
De meeste patienten met een nekhernia hebben naast de nekpijn als hoofdklacht pijn in de schouder, de oksel, schouderblad en arm. Naast de pijn kan er ook sprake zijn van een doof of tintelend gevoel in de arm, hand en vingers.
3. Wat kan ik zelf doen om een nekhernia te voorkomen?
Een gezonde leefstijl (niet roken) met voldoende beweging en een gevarieerd dieet verminderen de kans op het optreden van een hernia. Een garantie voor het niet krijgen van een nekhernia is er helaas niet.
4. Is er naast de operatie nog een andere behandel mogelijkheid?
Jazeker, gelukkig is het zo dat de klachten van een nekhernia vaak na 6 tot 8 weken beter worden. Meestal zijn een goede pijnstilling via de huisarts of neuroloog, eventueel aangevuld met een wortelblokkade (injectie in de nek om de zenuw wat te kalmeren) en geduld wel voldoende om de klachten te doen verbeteren. Indien deze maatregelen niet of niet voldoende helpen kan een operatie worden overwogen.
5. Wat is de hersteltijd na een nekhernia operatie?
U mag direct als u na de operatie weer op de afdeling bent uit bed. De eerste paar keer wel met hulp, en snel daarna bent u voor de verzorging en mobiliteit zelfstandig. Wij adviseren om het de eerste zes weken na de operatie rustig aan te doen: Niet zwaar tillen, geen huishoudelijk werk (stofzuigen, was ophangen etc), niet sporten en niet autorijden. Na de controle afspraak zal de chirurg u meestal vertellen dat u uw activiteiten mag uitbreiden. Sporten kan meestal na 6 weken wel weer. Contact- en risicosporten mogen drie maanden na de operatie weer.
6. Zijn er activiteiten die ik na een nekhernia operatie niet meer kan doen?
Vanaf 3 maanden na de operatie mag u in principe alles weer doen.
7. Hoelang moet ik na de operatie in de kliniek blijven?
Na de operatie willen wij u een nachtje ter observatie in de kliniek houden. De volgende ochtend na de operatie mag u weer naar huis.
8. Moet ik fysiotherapie na de operatie krijgen?
De eerste zes weken na de operatie raden wij fysiotherapie af. Het heeft geen toegevoegde waarde voor het herstel en kan soms juist een negatieve invloed hebben. Onze fysiotherapeuten zullen u na de operatie uitleg geven over hoe u zich mag en kunt bewegen. Mocht u na 6 weken toch nog behoefte hebben aan fysiotherapie dan mag het na de controle afspraak wel.
Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?
Neurochirurgie: Een verwijzing van uw behandelend neuroloog (uw huisarts is helaas niet voldoende). Tevens een recente MRI scan van uw lage rug, deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden.
Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.
Uw behandeling wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!
Onze neurochirurgen
Cervicale hernia
PTED,
Vasculair en spinaal
Lage rug hernia en lumbale kanaal vernauwingen
PTED
Wervelkolomchirurgie
PTED
Wervelkolom
chirurgie
Wervelkolom
chirurgie