Uitleg anesthesie en Zorgpad
Wat is anesthesie en welke vormen zijn er?
Anesthesie is de verdoving die u krijgt voor uw operatie. Uw pijnzenuwen worden tijdelijk uitgeschakeld zodat u tijdens de ingreep niets voelt. Er bestaan diverse anesthesietechnieken die per individu en operatie geschikt zijn. In een consult met uw behandelend chirurg wordt besproken welke vorm van anesthesie voor uw ingreep het beste is. Tijdens een operatie zal een anesthesioloog zorgen dat u pijnvrij de operatie door komt.
Preoperatieve screening door uw anesthesioloog
Bij Park Medisch Centrum en Kliniek staat de kwaliteit en veiligheid van onze patiënten voorop. Na uw consult wordt u door de afdeling anesthesie zorgvuldig gescreend. Deze screening is essentieel om te bepalen of uw behandeling in ons centrum mogelijk is en om uw veiligheid te waarborgen.
Een goede voorbereiding op de operatie begint met heldere informatie. Patiënten vullen online een vragenlijst in, zodat wij een goed beeld krijgen van uw gezondheid. Aan de hand van de vragenlijst, een persoonlijk gesprek en eventueel een lichamelijk onderzoek, beslist de anesthesioloog of de ingreep en de gekozen anesthesiemethode verantwoord voor u zijn. U krijgt ook de gelegenheid om eventuele vragen over uw anesthesie te stellen. Tijdens de screening beoordelen we verschillende criteria, zoals uw BMI, leeftijd, medicatiegebruik en medische voorgeschiedenis
Wanneer alles in orde is, wordt de operatie ingepland. Afhankelijk van de ingreep en eventuele co-morbiditeiten bespreken we verschillende vormen van anesthesie. Hoewel wij voorkeuren hebben, is het uiteindelijk de patiënt die beslist. We zorgen ervoor dat informed consent duidelijk wordt genoteerd.
Het is belangrijk te vermelden dat niet alle patiënten in Park Medisch Centrum geopereerd kunnen worden. Patiënten met ernstige aandoeningen van het hart, de vaten, de hersenen of de longen lopen een hoger risico op complicaties zoals hartritmestoornissen, acuut hartfalen of longproblemen. Deze patiënten moeten vaak postoperatief op een PACU, High Care of Intensive Care afdeling behandeld worden. We leggen deze patiënten zorgvuldig uit waarom ze niet in ons centrum kunnen worden geopereerd en verwijzen hen naar een algemeen ziekenhuis.
Bij Park Medisch Centrum en Kliniek streven we ernaar om uw zorgtraject zo veilig en transparant mogelijk te maken. Uw welzijn staat bij ons altijd centraal.
De mogelijke soorten anesthesie in Park Medisch Centrum
Algehele anesthesie, ook narcose genoemd. Op de operatiekamer krijgt u het slaapmiddel door uw infuus. Dit kan een beetje branderig aanvoelen en binnen een halve minuut bent u in slaap. Als u slaapt plaatsen wij een kunststof buisje in uw keel. Daarmee wordt u beademd. Dit buisje wordt weer verwijderd nog voor dat u wakker wordt op de uitslaapkamer. U kunt hierna nog wel even last houden van uw keel.
Sedatie, ook roesje genoemd. Hier krijgt u ook een slaapmiddel toegediend via het infuus. U slaapt maar niet zo diep dat u nog wel zelfstandig ademhaalt. Een roesje wordt vaak in combinatie met een ruggenprik gegeven.
Regionale anesthesie, de meest bekende regionale anesthesie is de ruggenprik (spinaal). Met een dun naaldje spuit de anesthesist verdovingsvloeistof in uw onderrug. Hierna is het onderlichaam verdoofd en kan de specialist opereren zonder dat u dat merkt. Als u het niet prettig vind om de geluiden op OK te horen is het mogelijk dat u een slaapmiddel toegediend krijgt naast de ruggenprik. De ruggenprik wordt geprikt op de voorbereiding kamer, het toedienen van het roesje vind plaats op de operatie kamer.
Lokale anesthesie, bij kleine ingrepen wordt alleen de plek zelf verdoofd. Hier verdoven we alleen de plek waar geopereerd wordt en bent u verder ook geheel bij kennis.
De dag van de ingreep
Bij aankomst in de kliniek wordt u naar uw één- of tweepersoonskamer begeleid. Hier neemt de verpleegkundige nogmaals een aantal vragen met uw door en krijgt u informatie over hoe de dag ongeveer zal gaan verlopen. Op de kamer kleed u zich om in de OK kleding die u van de verpleegkundige krijgt. Vanuit de kamer wordt u door de verpleegkundige naar de voorbereidingskamer (holding) gebracht. Hier wordt u aangesloten aan de monitor. Zo wordt uw hartslag, bloeddruk en zuurstofgehalte gemonitord. Ook wordt hier een infuus geprikt en krijgt u een infuus met vocht toegediend. Afhankelijk van de ingreep is het mogelijk dat u antibiotica toegediend krijgt.
De operatie onder algehele anesthesie
Als de voorbereiding op de holding is gedaan wordt u in bed naar de operatiekamer gereden. U krijgt een deken want op de operatiekamer is de temperatuur bewust laag om de kans op infecties te verkleinen. Het medisch team zal u verplaatsen naar de operatietafel. Bij elke ingreep wordt zowel op de holding als in de operatiekamer nogmaals naar uw naam en geboortedatum gevraagd. Dit is standaard veiligheid protocol.
U wordt wakker op de verkoever
Als u wakker wordt bent u op de verkoever (zelfde kamer als de voorbereidingskamer). U blijft hier nog even aangekoppeld aan de bewakingsapparatuur. Als u eraan toe bent krijgt u een waterijsje aangeboden. Waterijs helpt onder andere tegen misselijkheid en vieze smaak in de mond als gevolg van de narcose en het nuchter zijn voor een operatie. Het is normaal als u nog even slaperig bent. U wordt door de verpleegkundigen continu gemonitord en als u pijn heeft kunt u wat extra pijnstilling krijgen in het nog aanwezige infuus. Als uw vitale functies stabiel zijn en u zich goed voelt wordt u door de verpleegkundige van de afdeling opgehaald en teruggebracht naar uw kamer. Hier kunt u nog verder bijkomen en krijgt u iets te eten en drinken. U mag uw contactpersoon op de hoogte stellen dat u weer terug bent op de kamer. Als u nog te slaperig bent kan de verpleegkundige ook even contact op nemen met uw contact persoon.
Uw herstel na een narcose
Een medische ingreep ondergaan kan spannend zijn en de medicatie die u heeft gekregen is niet direct uit uw bloed. Het is normaal indien u de eerste paar dagen wat last en ongemak heeft. Het uitwerken van de medicatie kan wat klachten geven zoals vermoeidheid, maar ook geestelijk wat onrust of emoties kunnen erbij horen. Het is raadzaam de dagen voor de ingreep alvast wat rust te nemen en extra aandacht aan uw gezondheid te besteden. Als u naar omstandigheden zo fit mogelijk de ingreep ingaat, zal uw herstel ook beter gaan. Ook bij lokale anesthesie kunt u na de ingreep nog wat ongemak hebben. Daarom is het noodzakelijk dat u wordt gebracht en gehaald. Zelfstandig reizen met openbaar vervoer of autorijden is niet toegestaan bij elke vorm van anesthesie.
Uw ingreep uitgelegd van minuut tot minuut
Een chirurgische ingreep is iets om zorgvuldig te overwegen. Bij Park Medisch Centrum is opereren nooit de eerst optie. Mocht het voor u wél de beste optie zijn, dan gaan we dat snel inplannen. Park Medisch Centrum heeft als visie ‘kleinschaligheid en individuele aandacht’. Ons team begeleidt u intensief. Niet alleen voorafgaand de ingreep, maar ook voor de beste en meest persoonlijke nazorg mag u op ons rekenen. Het spreekt voor zich dat ons medisch team altijd bereikbaar is. Na elke ingreep krijgt u documentatie mee waarop ook een 24 uur per dag bereikbaar telefoonnummer staat.
Het ‘Zorgpad’ bevat alle details van uw ingreep
Tijdens een consult wordt u duidelijk verteld wat u kunt verwachten van uw ingreep. U krijgt documentatie mee naar huis om door te lezen. Hier staan ook zaken in die u zelf dient voor te bereiden. In de zorg hanteren wij zeer strenge protocollen die ons medisch team uitvoert. Een voorbeeld van zo’n protocol document is het ‘Zorgpad’. Hier staat in detail hoe ons medisch team dient te handelen. Uiteraard is ons medisch team zo geroutineerd dat zij dit naslagwerk uit hun hoofd kennen. Mocht u een ingreep overwegen is het interessant om het ‘Zorgpad’ door te nemen.
- Zorgpad totale heupprothese
- Zorgpad totale knieprothese
- Zorgpad voorste kruisband reconstructie
- Zorgpad Buikwandcorrectie
- Zorgpad Liposuctie
- Zorgpad Mammareductie
- Zorgpad Prothesewissel
Goede zorg is veilige zorg en u heeft de zekerheid dat u bij ons in goede handen bent.
Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?
Orthopedie: Een verwijzing van uw huisarts. Indien u een consult heeft met betrekking tot het plaatsen van een eventuele knie- of heupprothese tevens een recente röntgenfoto, niet ouder dan 6 maanden.
Neurochirurgie: Een verwijzing van uw behandelend neuroloog (uw huisarts is helaas niet voldoende). Tevens een recente MRI scan van uw lage rug, deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden.
Plastische chirurgie: Indien u met een medische klacht bij ons op consult komt dient u een verwijzing van uw huisarts mee te brengen.
Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.
Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!
Park Medisch Centrum in de media
Elsevier beste ziekenhuizen en klinieken onderzoek 2021
25 november 2021 – De resultaten van Elsevier´s jaarlijkse ¨Beste Ziekenhuizen & Klinieken 2021¨ onderzoek zijn bekend gemaakt.
Het verheugt ons zeer dat wederom, nu voor de vierde keer op een rij, het Park Medisch Centrum als beste naar voren is gekomen in de categorie ¨Heupprothese¨. Tevens zijn we ook één van de winnaars in de categorie ¨Knieprothese¨.
Bekijk de onderzoek resultaten in Elsevier.