Gynaecomastie
Bij gynaecomastie is er sprake van spontane borstontwikkeling of borstgroei bij mannen. Borsten groeien onder invloed van vrouwelijk hormoon. Dit kan eenzijdig zijn of beiderzijds met of zonder asymmetrie. Ook de tepelhof en tepels zelf kunnen vergroot zijn. Een borst bestaat grofweg uit klierweefsel en vetweefsel. De verhouding tussen deze twee soorten weefsel is sterk hormonaal afhankelijk.
Algemene informatie
De oorzaak van Gynaecomastie is onbekend, maar waarschijnlijk speelt een genetische aanleg en voeding een belangrijke rol. Zeldzame aandoeningen die gynaecomastie kunnen veroorzaken zijn hersentumoren, die hormonen produceren of ten gevolge van bijwerking van bepaalde medicatie. Overigens kan gynaecomastie spontaan weer verdwijnen of in de loop der jaren minder worden.
Bij wie komt het voor?
Het kan voorkomen bij mannen in alle leeftijdscategorieën. Vaak zien we in de puberteit borstgroei bij jongens. Een andere groep met borstgroei zijn de oudere mannen. Er is hier sprake van toename van het lichaamsgewicht in combinatie met een slappere huid, waardoor er als er ware borsten zijn ontstaan.
Tegenwoordig zien we steeds vaker mannen met sterk overgewicht, waardoor de vetcellen in en rondom de borsten zijn toegenomen. Dit geeft een zogenaamde pseudogyneacomastie, borstgroei die voornamelijk wordt veroorzaakt door toename van vetcellen en niet zozeer door klierweefsel.
Wat zijn de klachten?
De klachten zijn voornamelijk psychisch van aard en soms geeft de gegroeide borst aanleiding tot pijnklachten. De meeste mannen komen bij de dokter, omdat zij opgemerkt hebben, dat de borsten de laatste tijd zijn gegroeid en of de tepels teveel naar voren steken. De tepels kunnen vergroot en extra gevoelig zijn of zelfs pijnlijk. Zij schamen zich hiervoor en durven zich niet meer in een strak T-shirt of met een ontbloot bovenlichaam in het openbaar te vertonen. Ze durven bijvoorbeeld niet meer naar het zwembad en zien af van andere sportiviteiten.
De behandeling
De behandeling is operatief en kan bestaan uit de volgende ingrepen;
- tepelhofverkleining (plaatselijke verdoving mogelijk).
- tepelverkleining (plaatselijke verdoving mogelijk).
- liposuctie met of zonder excisie van klierweefsel (narcose).
- huidreductie (bij grotere borsten, narcose).
Vaak wordt een combinatie van bovenstaande ingrepen verricht. Deze operatie is dan onder narcose en vindt plaats in dagbehandeling.
Herstel
Indien de operatie onder plaatselijke verdoving heeft plaatsgevonden, kunt u vrijwel direct naar huis. Indien u onder narcose bent geopereerd, blijft u nog enkele uren op de rustkamer, voordat u naar huis kunt gaan.
- Mogelijk zijn er nog draintjes (slangetjes die vocht en bloed afvoeren) in de borst, die voor ontslag verwijderd zullen worden. Soms gaat u met deze draintjes naar huis en worden enkele dagen later op de poli verwijderd.
- Afhankelijk van de soort operatie krijgt u een strak vest te dragen om zwellingen en bloedingen tegen te gaan. Het is verstandig om de eerste week een strak T-shirt te dragen.
Consult
Bij eerste aanblik is vaak al een juiste indicatie te geven of er sprake is van gynaecomastie of niet. Patiënten hebben in ieder geval al aangegeven dat de borst of borsten de laatste tijd zijn gegroeid.
Door te voelen aan de borsten kan de dokter verder bepalen of de diagnose juist is. Klierweefsel voelt vast elastisch aan, als een zachte stuiterbal en vetweefsel voelt veel zachter en slapper aan. Als extra kan, indien geïndiceerd, een aanvullend echografisch onderzoek en laboratorium bepalingen verricht worden. De dokter zal dit uitleggen tijdens het consult.
Verwachtingen
De littekens zijn minimaal en niet opvallend gemaakt met uitzondering indien er overtollig huid moet worden weggesneden. Al na een week is goed te zien dat de contouren van de borsten zijn verbeterd. De vrouwelijke borstcontouren zijn afgenomen.
Bijna altijd zullen de borsten de eerste week na de operatie blauwe plekken vertonen en is er nog wondzwelling. De tepels kunnen gevoelig zijn en de borst kan harder aanvoelen door bloeduitstorting en wondzwelling. Het uiteindelijke resultaat is pas zichtbaar na 6- 12 weken.
Prijs
Hieronder vindt u de prijslijst voor een gynaecomastie in de Parkkliniek.
Kiest u voor de Parkkliniek dan kiest u niet voor de goedkoopste kliniek maar wel voor kwaliteit en de zekerheid dat u in goede handen bent.
Verzekerde zorg
Een enkele keer vergoedt de verzekering deze operatie indien u het juiste verzekeringspakket hebt afgesloten. Er moet in ieder geval een verwijsbrief van uw eigen huisarts zijn en er moet een medische indicatie voor de operatie bestaan. De medische indicatie wordt door de dokter gesteld tijdens het consult, waarna een aanvraag ingediend kan worden bij uw ziektekosten verzekeraar. U kunt ook tevoren bij uw verzekeraar informeren of u in aanmerking komt voor een operatieve behandeling i.v.m. gynaecomastie.
Niet verzekerde zorg
De tarieven van de behandelingen die niet worden verzekerd staan hieronder vermeld.
Tarieven voor consult
Consult voor Botuline Toxine en injectables € 30,–
- Indien een (cosmetische) behandeling volgt wordt dit bedrag in mindering gebracht op de nota.
- Indien in overleg met de arts een aanvraag voor vergoeding naar de zorgverzekeraar gestuurd wordt, dan moet het eerste consult ook gedeclareerd worden bij de zorgverzekeraar, ook als u besluit geen behandeling bij de Parkkliniek te laten verrichten of de ingreep alsnog voor eigen rekening te laten verrichten. De zorgverzekeraar zal net zoals bij een ziekenhuisbezoek uw eigen risico in rekening brengen.
- Indien een afspraak voor operatieve behandeling afgezegd wordt binnen 24 uur dat de behandeling plaats zou vinden, wordt een bedrag van € 500,– in rekening gebracht.
- Vriendelijk verzoek om met pinpas af te rekenen, eventueel contant maar alleen met gepast geld.
Tarieven Gynaecomastie Parkkliniek*
* prijslijst per 1 januari 2023
Alle prijzen zijn vanaf prijzen en indicatief. De definitieve prijs wordt tijdens het consult in overleg met uw plastisch chirurg bepaald en is afhankelijk van de uitgebreidheid en zwaarte van de ingreep. De prijzen zijn inclusief lokale verdoving of narcose tenzij anders aangegeven.
Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?
Plastische chirurgie: Indien u met een medische klacht bij ons op consult komt dient u een verwijzing van uw huisarts mee te brengen.
Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.
Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!
Onze plastisch chirurgen (5)
Plastisch chirurg
Plastisch chirurg
Plastisch chirurg
Plastisch chirurg
Plastisch chirurg