Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

Knieprothese operatie

Wat kan ik doen aan een versleten knie?

Heeft u last van een beschadigde of versleten knie? Heeft u pijn bij het lopen en is lang staan ook pijnlijk? Als bewegen steeds moeilijker en pijnlijker voor u is, dan kan u veel baat hebben bij een knieprothese operatie. Uw versleten of beschadigde kniegewricht vervangen wij dan door een knieprothese, oftewel een kunstknie. Park Medisch Centrum is dé specialist in het plaatsen van (totale) knieprotheses. Dankzij een knieprothese (kunstknie of knie-implantaat) kan u weer actief deelnemen aan allerlei activiteiten en heeft u daarbij minder pijn.

Een versleten knie leidt tot verschillende knieklachten en bewegingsklachten. Bij beginnende en matige slijtage is er geen knieprothese operatie nodig. U heeft dan nog voldoende niet-operatieve mogelijkheden om de klachten van de pijnlijke knie te verminderen. Een knieprothese operatie is pas nodig bij ernstige kniegewricht slijtage en wanneer de problemen niet meer opgelost kunnen worden met medicatie en/of fysiotherapie.

Om u zo goed mogelijk te behandelen, is het belangrijk om een goede diagnose te stellen van uw knie. Na de diagnose zullen wij de mogelijke behandelopties met u doornemen. In overleg met u bepalen wij de beste behandeling. Als u een knieprothese operatie nodig heeft bespreken we met u wat een dergelijke ingreep inhoudt. De dag nadat de knieprothese is geplaatst, kunt u weer naar huis om daar verder te revalideren. Door onze efficiënte werkwijze hebben we korte wachttijden.  

 

Slijtage van het kraakbeen kan kniepijn en stijfheid veroorzaken. Vaak zijn er ‘startproblemen’. Vooral bij het opstaan uit bed en/of na lang zitten kunt u daar last van ervaren. Het weer gaan bewegen gaat moeizaam en is pijnlijk. Pijn bij knieartrose zit meestal rondom de knie en boven- en onderbeen. De klachten kunnen afwisselend aanwezig zijn, steeds vaker voorkomen, langer aanhouden en erger worden. Ook kan de pijn zodanig zijn dat het uw slaap verstoort. U kunt vaak steeds minder ver lopen.

Pijnklachten door artrose leiden bijvoorbeeld tot:

  • Ernstig beperkte loopafstand.
  • Verstoorde nachtrust.
  • Moeilijk traplopen.
  • Gezwollen knie.
  • Onbetrouwbaar aanvoelen van de knie.
  • Het been kan een “O” of “X” stand aannemen.
  • Afname van de buiging of strekking van de knie.

Bij beginnende slijtage heeft u nog geen knieprothese operatie nodig. Er zijn dan nog voldoende niet- operatieve mogelijkheden om de klachten van uw pijnlijke knie te verbeteren. De keuzekaart in beeld – behandelingen bij artrose in de knie geeft goed weer wat de behandelmogelijkheden zijn. De niet- operatieve behandelingen omvatten leefstijl veranderingen en fysiotherapie. Bij een erg pijnlijke knie kunnen pijnstillers en soms een injectie uitkomst bieden.

Op termijn kan u een knieprothese nodig hebben om weer optimaal en pijnvrij te kunnen bewegen. Uit grote internationale wetenschappelijke studies blijkt dat na 1 jaar zo’n 81% tot 89% van de mensen met een knieprothese tevreden is over het functioneren van hun kunstknie.

De knieprothese operatie duurt ongeveer een uur. Bij een totale knieprothese opent de orthopedisch chirurg het kniegewricht aan de voorzijde om toegang te krijgen. De knieschijf wordt naar de zijkant weggehouden, het versleten oppervlak van het boven- en onderbeen wordt verwijderd, en vervangen door een implantaat; de kunstknie. Het oppervlak van de knieschijf wordt alleen als het nodig is voor een deel verwijderd. Meestal is het niet nodig om de knieschijf (patella) aan de binnenzijde te vervangen.

Er zijn twee mogelijkheden:

  • Totale knieprothese (TKP)
  • Halve knieprothese (Hemi knie)
totale knieprothese
Totale knieprothese
halve knieprothese
Halve knieprothese

In Park Medisch Centrum werken wij met de NexGen LPS-flex van ZimmerBiomet als totale knieprothese. De halve knieprothese (hemi) is de Hemi Oxford van ZimmerBiomet. Beide type prothese zijn kwalitatief hoogwaardig en behoren tot de meest geplaatste protheses in Nederland.

Een knieprothese bestaat uit 3 onderdelen:

1. Een stalen kap dat over het bovenbeen geplaatst wordt,
2. een polyethyleen (kunststof) lager,
3. een titanium plaat die op en in het scheenbeen geplaatst wordt.

Als u wilt weten hoe in het kort een totale knieprothese operatie verloopt in Park Medisch Centrum, uitgevoerd door orthopedisch chirurg Saskia Wiersma bekijk dan deze video (link naar nieuwe pagina op YouTube).
 

Zo’n vier uur na de knieprothese operatie mag u uit bed onder begeleiding van de fysiotherapeut of verpleegkundige. Op de dag van de operatie kunt u met een loophulpmiddel en onder begeleiding van de fysiotherapeut of verpleegkundige een stukje lopen. Wanneer u naar huis gaat kunt u zelfstandig lopen met uw loophulpmiddel (rollator, elleboogkrukken of looprek) en indien dit noodzakelijk is, ook veilig traplopen.

De totale herstelduur van deze knieoperatie is ongeveer 3 tot 6 maanden. In het begin kan u een (grote) bloeduitstorting hebben met verkleuring van boven- en onderbeen. Deze bloeduitstorting proberen wij zoveel mogelijk tegen te gaan door speciale medicijnen toe te dienen rondom de operatie, maar wij kunnen deze bijwerking niet altijd tegengaan. Verder kan de huid aan de buitenkant van het litteken doof aanvoelen. Dat voelt in het begin raar, maar u went er snel aan. Daarnaast kunt u de knieprothese horen klikken of tikken. Dat is het gevolg van het contact tussen het metaal en de kunststoflager en is onschuldig.

De meeste mensen blijven hun knie wel voelen, maar zijn blij dat zij gekozen hebben voor deze knieprothese operatie. Zo’n 5% van de mensen blijft ontevreden: zij geven aan dat de oude pijn wel weg is, maar dat er een andere pijn voor in de plaats is gekomen.

Folder SPOMED “Fysiotherapie na knieprothese” met informatie over het starten met bewegen na het krijgen van een knieprothese.
Recent werden de oefeningen in deze folder aangepast (mei 2023).

Gewrichtvervangende operaties zijn vaak zeer succesvol. Desondanks blijft er een kleine kans op complicaties aanwezig.

Infecties

Slechts in 1% van de gevallen ontstaat een infectie, maar dit kan grote consequenties hebben. Daarom doen wij er alles aan om de kans op infecties zo laag mogelijk te houden en zijn wij gedurende het gehele behandeltraject zeer alert. Vroeg handelen bij een infectie voorkomt immers veel leed.

Sommige patiënten lopen meer risico’s dan andere. Er is een verhoogd risico bij:

  • Suikerziekte (diabetes mellitus)
  • Patiënten die met bepaalde medicijnen (immunosuppressiva) behandeld worden
  • Patiënten met een verminderde afweer tegen infecties
  • Patiënten die roken
  • Patiënten met overgewicht
  • Patiënten met chronische gebitsontsteking

De laatste drie genoemde risicofactoren kunt u zelf beïnvloeden door te stoppen met roken, gezond te eten en tijdig naar de tandarts te gaan.

Overige en zeer zeldzame complicaties

  • Langdurige wondlekkage
  • Nabloeding; bloedvatbeschadiging met mogelijke druk op de zenuwen van het bovenbeen, eventueel met uitval van functies zoals het gevoel en de functie van bepaalde spieren in het been.
  • Trombose/ longembolie. Om dit te voorkomen krijgt u gedurende 4 weken bloedverdunnende middelen.
  • Positieveranderingen van de prothese-elementen door onvoldoende fixatie.
  • Verlittekening met verstijving van kapsel en spieren rond de knieprothese.
  • Op lange termijn mogelijke loslating van protheseonderdelen. Hiervoor moet dan eventueel een revisieoperatie verricht worden.

 

De meeste patiënten verlaten na één nacht onze kliniek om thuis verder te revalideren. Samen met de fysiotherapeut in de buurt werkt de patiënt verder aan zijn/haar herstel. De eerste 6 weken mag de patiënt niet autorijden en fietsen. Het gebruik van krukken is in deze periode noodzakelijk. Controle bij de orthopeed is na 6 weken in Park Medisch Centrum.

Het doel van dit zorgpad is om u te informeren over de stappen die u voor, tijdens en na een totale knieprothese operatie zal doorlopen.

U kunt het zorgpad hier bekijken (PDF, in nieuwe pagina).

Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?

Orthopedie: Een verwijzing van uw huisarts. Indien u een consult heeft met betrekking tot het plaatsen van een eventuele knie- of heupprothese tevens een recente röntgenfoto, niet ouder dan 6 maanden.

Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.

Uw behandeling wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!

Waarderingen knieprothese operatie van onze cliënten op Zorgkaart Nederland

Maak kennis met ons orthopedisch team

Ons orthopedisch team staat onder leiding van Drs. S.C. Wiersma-Tuinstra en Drs. R. Mahdad.

Drs. Wiersma-Tuinstra heeft jarenlang ervaring opgedaan in het IJsselland Ziekenhuis en later in het Alrijne Ziekenhuis, waar zij de mogelijkheid heeft gekregen om zich te perfectioneren in het kniegewricht. Jaarlijks voert zij meer dan 400 knieoperaties uit waarbij een prothese geplaatst of vervangen wordt. Sinds juli 2019 is zij terug in ons team.

Bekijk haar waarderingen op Zorgkaart Nederland.

dokter mahdad

Drs. R. (Rachid) Mahdad
Orthopedisch chirurg

Drs. Mahdad heeft jarenlang ervaring opgedaan in het Alrijne Ziekenhuis. Daar heeft hij zich verder gespecialiseerd in de behandeling van heup- en knieartrose. Hij voert meer dan 400 operaties per jaar uit aan heup- en kniegewrichten.

Bekijk zijn waarderingen op Zorgkaart Nederland.

Door onze enorme ervaring en expertise zijn wij in staat om u het beste advies te geven over uw klachten. Uw mobiliteit is onze zorg en samen met u bespreken wij in alle rust de mogelijkheden. Tijdens een consult zullen wij alle opties overwegen en u een passend en eerlijk advies geven.

Meest gestelde vragen bij het ondergaan van een knieprothese operatie

Hoe ontstaan knieklachten? Hoe ontstaat artrose ?

Er zijn 2 vormen van artrose die het kniegewricht kunnen aantasten.

  1. De primaire artrose waarbij er sprake is van een geleidelijke, min of meer regelmatige vermindering van de hoogte van het kraakbeen laag van boven- en onderbeen. Deze vorm zien wij meestal bij oudere mensen.
  2. De secundaire artrose waarbij slijtage het gevolg is van een afwijking, van specifieke ziekten of van oude letsels van de knie na een ongeval bijvoorbeeld.

Welke knieklachten kun je hebben bij artrose?

Slijtage van het kraakbeen kan kniepijn en stijfheid veroorzaken en vooral bij het opstaan uit bed en/of na lang zitten. Pijn bij knieartrose wordt veelal aangegeven rondom de knie en boven- en onderbeen. Het bewegen van het gewricht wordt geleidelijk steeds pijnlijker en moeilijker. Vaak zijn er ‘startproblemen’. Na lang zitten is het weer gaan bewegen moeizaam en pijnlijk.
Deze klachten kunnen afwisselend aanwezig zijn, steeds vaker voorkomen, langer aanhouden en erger worden. Ook kan de pijn zodanig zijn dat het uw slaap verstoort. De loopafstand neemt steeds verder af.

Heb ik zelf invloed op het voorkomen of verminderen van knieklachten?

Ja, door regelmatig te bewegen en te zorgen voor een goede conditie van uw lichaam en spieren.

Hoeveel knieprotheses worden er jaarlijks geplaatst in Park Medisch Centrum?

Wij hebben ruime ervaring in het plaatsen van knieprotheses. Beide orthopeden plaatsen meer dan 400 prothesen per jaar.

Bestaan er andere behandelmogelijkheden dan een kunstknie?

Ja, in gesprek met uw orthopeed kunt u bespreken wat de beste behandeling voor u kan zijn. U kunt het meest uit het gesprek halen door een goede voorbereiding.

Kan een kniegewricht ook deels worden vervangen?

Ja, dat kan zeker. Een deel van de mensen heeft knieslijtage aan 1 zijde waardoor een halve knieprothese ook mogelijk is.

Wat is de leeftijdsgrens voor een knieprothese?

Er is geen exacte leeftijdsgrens te benoemen voor een knieprothese. Het is wel verstandig zo laat mogelijk een knieprothese te plaatsen. Een knieprothese gaat gemiddeld 15-20 jaar mee, daarna is er nog wel een revisie operatie mogelijk, maar dit zijn grote operaties met meer risico’s.

Hoe lang is de hersteltijd van een knieoperatie?

Ongeveer 3-6 maanden. Met een uitloop tot een jaar.

Kun je met een knieprothese op je knieën zitten?

Ja, dat kan. Maar de meeste mensen vinden dit wel gevoelig en gebruiken vaak een zacht kussen als ondergrond bv met in de tuin werken.

Zijn er activiteiten die ik niet meer kan doen na een knieprothese operatie?

Springende sporten, waarbij er een grote piekdruk op de knie komt.

Moet ik na de operatie een nacht in de kliniek doorbrengen?

Ja, in de regel volstaat 1 nacht. Soms kan het medisch nodig zijn om 2 nachten te blijven.

Wanneer mag ik weer fietsen na een knieprothese operatie?

Zo snel als het kan. Het is verstandig om eerst op de hometrainer te fietsen en dan met uw fysiotherapeut af te spreken wanneer te gaan fietsen.

Wanneer mag ik weer autorijden na een knieoperatie?

In overleg met uw orthopedisch chirurg. Gemiddeld is dit na 5-6 weken.

Moet ik gebruik maken van loophulpmiddelen na een knieprothese operatie?

Ja, eerst krukken of een rollator en zodra u ze vergeet en makkelijk kan lopen zonder een hulpmiddel, hoeft u ze niet meer te gebruiken.

Mijn knie maakt nu een klikkend geluid, wat betekent dat?

Meestal is dat niet pijnlijk en onschuldig. Vaak is het geluid het contact tussen de delen van de prothese en dat kan geen kwaad.

Krijg ik fysiotherapie binnen Park Medisch Centrum aangeboden?

Na de operatie start u met fysiotherapie door SPOMED in het Park MC.