Verkeersoverlast op de Hoofdweg. Graag rekening houden met een iets langere reistijd.
Actuele informatie     Team
Veelgestelde vragen     Wachttijden
Bel ons     Mail ons     

Knieletsel: meniscus

Knieletsel: Meniscus

Knieletsel is een vervelende aandoening die kan leiden tot belemmeringen in het dagelijks leven. Vooral veel sporters lopen een risico op een knieletsel door een verdraaiing van de knie. Het is belangrijk om u zo snel mogelijk te helpen herstellen en daarom is een betrouwbare diagnostiek en behandeling belangrijk. Wanneer de arts een meniscusscheur verwacht kan een kijkoperatie nodig zijn.

Arthros=gewricht, scopie=kijken. Arthroscopie betekent dus in een gewricht kijken. Dit gebeurt o.a. in de heup, schouder, elleboog en pols. De meest uitgevoerde kijkoperatie is die in de knie. De eerste kijkoperatie in de knie dateert al van 1920. Sinds de jaren ’70 en ’80 van de vorige eeuw is er een grote vooruitgang geboekt t.a.v. de mogelijke ingrepen tijdens een kijkoperatie.

Waarom een kijkoperatie?

Er zijn verschillende redenen om een kijkoperatie (arthroscopie) te doen. Een vermoedelijke meniscusscheur is de meest voorkomende reden. Ook bij bepaalde aandoeningen van het kraakbeen, losse stukjes bot en slijtage kan er een reden zijn een kijkoperatie te doen. Bijvoorbeeld als men overweegt een knieprothese te plaatsen.

Waarom géén kijkoperatie?
Er zijn ook aandoeningen in en aan de knie waar met een kijkoperatie niets aan te verbeteren is. Vergevorderde slijtage kan niet opgelost worden. Ook zacht of beschadigd kraakbeen achter de knieschijf kan met een kijkoperatie niet verbeterd worden.

Hoe gaat een kijkoperatie?

Het been of de patiënt wordt verdoofd door c.q. een ruggenprik of met narcose. Daarna ligt de patiënt op de rug met het te opereren been in een klem. Er zit een bloeddrukband om het bovenbeen zodat het zicht niet door bloed vertroebeld wordt. Het been wordt gedesinfecteerd en afgedekt met doeken zodanig dat alleen de knie nog bloot is. Er worden 2 à 3 steekgaatjes vlak naast de kniepees en wat hoger in de knie gemaakt. Deze sneetjes kunnen zowel horizontaal als verticaal zijn. Door deze gaatjes gaat de camera, een aanwijsstokje of happertje, en soms een afvoerbuis voor het spoelvocht. Vanaf het moment dat de camera in de knie zit kan de patiënt meekijken. Dit raden wij ook meestal aan omdat dat het inzicht in de aandoening ten goede komt. Tijdens de kijkoperatie kan de gehele knie beoordeeld worden op kraakbeenafwijkingen, afwijkingen aan de menisci en kruisbanden.

Als er een scheur in een meniscus zit kan deze direct verholpen worden. Het kapotte deel wordt met een happertje of een soort stofzuiger (shaver) verwijderd. Als het een scheur betreft die helemaal aan de buitenste rand van de meniscus zit en hij is niet lang geleden ontstaan, kan de meniscus gehecht worden (sutures).

knie scopie

 
Kruisbandafwijkingen
Er zijn twee kruisbanden (voorste en achterste). Over het algemeen zijn deze goed te zien en te testen door met de aanwijsstok eraan te trekken. De kruisbanden kunnen slap hangen of vrijwel verdwenen zijn (bijvoorbeeld als hij lang geleden gescheurd is). Hieraan wordt in eerste instantie niets gedaan. Het heeft wel gevolgen voor de verdere behandeling. (zie ook voorste kruisband reconstructie).

 
Kraakbeenafwijkingen
Deze zijn er in vele gradaties. Als er een kleine plaatselijke maar diepe beschadiging is, worden loshangende stukjes kraakbeen verwijderd en worden er gaatjes geboord of geponst in het bot. Als deze behandeling wordt toegepast mag u 6 weken niet op het been staan en lopen. Kleine scheurtje in het kraakbeen kunnen soms dichtgebrand worden.
 

knie scopie

Dit is een uitgebreide vorm van kraakbeenafwijkingen (dunner wordend kraakbeen). Slijtage kan zich soms beperken tot een helft van de knie, terwijl de andere helft puntgaaf is. In zo`n geval loont het soms om een halve knieprothese te plaatsen. Hierbij spelen ook leeftijd, activiteitenniveau e.d. een rol.

 

Het traject na de operatie hangt af van eventuele ingrepen tijdens de operatie. Het aangebrachte verband moet 24 tot 48 uur blijven zitten en mag er daarna zelf afgehaald worden. Bij de inventarisatie van slijtage voor een halve knieprothese of het verwijderen van een gescheurde meniscus mag u na de operatie normaal op het been staan. Veel mensen hebben echter behoefte aan krukken tijdens de eerste paar dagen. Als er gaatjes in het bot zijn gemaakt, of de meniscus is gehecht mag u 6 weken niet op het been staan, en moet u dus met krukken lopen. Als er een kruisbandscheur is vastgesteld, zult u als de wondjes genezen zijn, fysiotherapie voor het versterken van de bovenbeenspieren krijgen.

 

Zoals bij elke operatie kunnen er ook na een kijkoperatie problemen ontstaan. Bijvoorbeeld een infectie van een van de steekgaatjes, bloeding, thrombose van het onderbeen (bloedpropje in de bloedvaten van het onderbeen) en soms blijft een deel van de huid gevoelloos doordat een zenuwtje is doorgesneden.

Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?

Orthopedie: Een verwijzing van uw huisarts. Indien u een consult heeft met betrekking tot het plaatsen van een eventuele knie- of heupprothese tevens een recente röntgenfoto, niet ouder dan 6 maanden.

Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.

Uw behandeling wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!

Uw orthopedisch chirurg

dokter Fontijne

Dr. W.P.J. Fontijne

Orthopedisch chirurg