Nekhernia symptomen
De nekhernia, ofwel cervicale hernia, komt net als de lumbale of rughernia vaak voor. Er zijn wel een aantal verschillen te noemen. Het belangrijkste verschil is dat bij de rughernia een zenuw wordt bekneld en bij de nekhernia kan naast een zenuw ook het ruggenmerg worden bekneld. In dit geval spreken wij van cervicale stenose of een vernauwing in het wervelkanaal van de nek of kortweg een stenose in de nek.
Een nekhernia kan door de beknelling van een zenuw klachten in de arm geven. Deze klachten kunnen bestaan uit pijn, doofheid en tintelingen. Verder is het net als bij de rughernia zo dat de meeste klachten zonder operatie kunnen verbeteren en dat niet iedere nekhernia ook daadwerkelijk klachten hoeft te geven.
Dokter Abu Saris is binnen Park Medisch Centrum dé nekhernia expert. Tijdens een consult zal hij uw vragen beantwoorden. Bekijk ook de veel gestelde vragen. Uw behandeling wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Symptomen van een cervicale hernia – Hoe herkent u een nekhernia?
De symptomen van een cervicale hernia kunnen per individu verschillen, maar veel voorkomende tekenen zijn onder meer pijn en stijfheid in de nek, schouders en armen. Soms kan de pijn uitstralen naar de handen en vingers, wat kan leiden tot verminderde kracht en coördinatie. Sommige mensen kunnen ook gevoelloosheid of tintelingen ervaren in de getroffen gebieden. Indien er één zenuw bekneld is, stralen de klachten uit in verloop van de zenuw. Zo’n gebied wordt een dermatoom genoemd (zie plaatje dermatomenkaart).
DermatomenkaartIn ernstigere gevallen, wanneer de hernia druk uitoefent op het ruggenmerg, kunnen er problemen zijn met evenwicht, onzekerheid bij het lopen, coördinatiestoornissen (onhandigheid) en blaas- en darmcontrole.
Wat is een cervicale hernia?
Een cervicale hernia doet zich voor wanneer een van de tussenwervelschijven in de nek beschadigd raakt en begint uit te puilen. Dit uitstulpen kan druk uitoefenen op nabijgelegen zenuwen of het ruggenmerg, wat kan leiden tot pijn, gevoelloosheid, tintelingen en zwakte in de armen en handen.
Gezonde en beschadigde tussenwervelschijfAls de uitpuiling niet alleen op de zenuw maar ook op het ruggenmerg drukt, dan kan dit ook klachten in de benen veroorzaken. De oorzaken van een cervicale hernia kunnen variëren, maar vaak is het een gevolg van slijtage en veroudering van de tussenwervelschijven, hoewel het ook kan worden veroorzaakt door een langdurige (beroepsmatige) verkeerde houding. Roken versnelt het slijtageproces van de wervelkolom en vergroot daarmee de kans op hernia (ook in de nek).
Preventie en leefstijltips
Hoewel het niet altijd mogelijk is om een cervicale hernia te voorkomen, zijn er enkele maatregelen die men kan nemen om het risico te verminderen.
Het handhaven van een goede houding, niet te lang in één houding blijven zitten (computerscherm bij kantoorbanen, tablet, smartphone etc)
Het vermijden van nektrauma (risicosporten, juiste bescherming, veiligheidsmaatregelen op het werk)
Bovendien is het belangrijk om een gezonde levensstijl te behouden, inclusief regelmatige lichaamsbeweging en een gebalanceerd dieet, om het gewicht en de druk op de wervelkolom te beheersen.
Roken versnelt het verouderingsproces van de wervelkolom en is een belangrijke risicofactor voor het ontstaan van een hernia.
Conclusie
Een cervicale hernia kan een bron van aanzienlijke pijn en ongemak zijn, maar met de juiste diagnose en behandeling kunnen de meeste mensen succesvol worden geholpen. Het is essentieel om onmiddellijk medische hulp te zoeken als symptomen van een cervicale hernia worden ervaren, om verdere complicaties te voorkomen. Door een gezonde levensstijl te handhaven en het nemen van preventieve maatregelen, kunnen we proactief werken aan het behoud van een gezonde nekwervelkolom.
Veel gestelde vragen nekhernia
Bekijk de veel gestelde vragen uit de praktijk van dokter Abu Saris.
Wat heeft u nodig als u bij ons op consult komt?
Neurochirurgie: Een verwijzing van uw behandelend neuroloog (uw huisarts is helaas niet voldoende). Tevens een recente MRI scan van uw lage rug, deze mag niet ouder zijn dan 3 maanden.
Besluit u tot operatie bij ons, graag uw apotheek toestemming geven voor het LSP (Landelijk Schakel Punt). Dit is nodig om eventuele medicatie op te vragen of voor te schrijven.
Uw behandeling wordt volledig vergoed door uw zorgverzekeraar.
Heeft u meer informatie nodig?
Ons team staat voor u klaar!